De (weeg) schaal van Richter

richter immo-wegmann versie2404.nl carin van leeuwarden

Je begint met overgewicht en wanneer je dat langzaam en verbeten kwijt raakt breekt de hel langzaam, heel langzaam, los. Het koor zwelt aan dat het evangelie jubelt van gloria in excelsis Sonja, Frank, Robert, Yvonne, Amber…… nou ja, vul maar in. Na dit gejubel komt de schok met een kracht 9 op de weegschaal van Richter.

Iedereen in je omgeving heeft namelijk een mening over jouw gewichtsverlies en die mening moet en zal luid en duidelijk worden verkondigd. Of je het nou wilt horen of niet.

Neem nou Marianne, die had een stel hele leuke vriendinnen. Wat hebben ze met z’n allen ooit gelachen om de zoveelste mislukte poging tot blijvend gewichtsverlies. Van alles werd er geprobeerd. Van het eten van tien eieren op 1 dag tot het snuiven van radijs. Van geplette winterpenen tot het slobberen van sherry. Letterlijk en figuurlijk waren Marianne en haar vriendinnen, dikke vriendinnen. Maar uiteindelijk niet van dik naar dun. Het ging heel geleidelijk. Er werd nog steeds hartelijk gelachen als een, per ongeluk, aangeschaft stuk chocola bij Marianne bleef hangen rond de taille, morgen weer een dag nietwaar? Maar het werd voor haar vriendinnen een stuk minder leuk toen het begon op te vallen dat hun Marianne, voorheen zo stevig deelnemend in deze hechte en dikke vriendinnengroep, een andere, slankere en zelfbewuste, vrouw werd en ook nog eens assertiever!

De spelbreekster! Hoe durfde ze!!!

Ongevraagd werd ze vervolgens bestookt met advies: ‘zou je nu niet stoppen, je bent toch goed zo’, ‘vrouwen hebben nou eenmaal een stevige kont’ of ‘doe niet zo ongezellig, neem nou een lekker stukkie’ en het ongevraagde advies eindigde uiteindelijk met ‘’er is met jou geen lol meer te beleven’. Marianne kwam er pas na twintig kilo achter dat gezelligheid en vriendschap niet te vinden zijn in calorieën en koolhydraten en wacht rustig tot de {weeg}schaal van Richter ook haar vriendinnen treft.

Of vooruit neem Jolanda. Tientallen kilo’s te zwaar en diep ongelukkig. Was haar man in eerste instantie nog wel enthousiast toen ze die knop wist te vinden en begon af te vallen, dat enthousiasme zakte uiteindelijk tot ver onder Amsterdams peil toen zij meer dan veertig kilo verloor en hij zich plots sterk bewust werd van zijn eigen uitdijende taille. Het werd pas echt castrerend toen Jolanda hem vertelde dat zijn lovehandles voornamelijk bestonden uit vet en dat hij misschien zelfs rondliep met een cup B boven die lovehandles. Zijn pilsjes smaakten na die opmerking in ieder geval nooit meer zo goudblond.

Jolanda‘s echtgenoot begon het helemaal bedenkelijk te vinden dat voorheen onzichtbare bouwvakkers plots uit alle bouwgaten en bouwhoeken kropen en hun nek bijkans braken om zijn vrouw na te fluiten!

Overdreven? Echt niet! Wie afvalt komt eerst terecht in een warm bad maar als het badwater kouder wordt weet de omgeving zich vaak geen raad met het hernieuwde uiterlijk en/of het hervonden zelfbewustzijn en wil niets liever dan het oude vertrouwde dikkerdje terug want als het dikkerdje zoveel kracht heeft wat zegt dat dan wel niet over henzelf?

De oud-hollandse kreet: dikke mensen zijn gezellige mensen moet ook bijna wel verzonnen zijn door iemand wiens vrouw net was afgevallen. Iemand die de loodgieter iets te lang zag kijken naar zijn ega. Maar zijn verstandige vrouw trapt niet in de valkuil van de plots aangeboden kipnuggets/chocola/wijntjes/borrelnootjes….vul zelf maar in en dat moet jij dus ook niet doen.

Afvallen doe je voor jezelf en niet voor een ander.

Eerder gepubliceerd op valtaf.nl

liefs van caat carin van leeuwarden versie 2404