December Feestmaand

feestmaand mira-bozhko-versie2404.nl carin van leeuwarden

Als ik kon toveren kwam alles voor elkaar. En niemand leed er honger dan werd geen mens te zwaar. (Herman van Veen)

Wie in augustus, zongebruind van een strandvakantie een winkel binnenloopt, het hoofd nog vol met de zilte geur van de zee en het verstand nog intact ontkomt er niet aan. De verleidingen van december liggen al opgestapeld, te beginnen met speculaasbrokken en pepernoten. Wie het verstand weet te bewaren zucht eens diep of besluit te protesteren bij diegene die heeft toegestaan dat de eerste chocoladeletters hun verleidelijke kunsten al veel te vroeg kunnen vertonen. Wie verstandig is wel, ja.

Over een kleine week zitten we met z’n allen in December Feestmaand. Wordt de rekenmachine tevoorschijn getoverd om de pepernoten, chocoladeletters en banketstaven in het dieet te rekenen en wordt de weegschaal eind december angstvallig vermeden nadat de kerstkransjes en oliebollen zijn blijven plakken in de taille en op de heupen.

Dit gebeurt elk jaar en elk jaar tuinen we er met open ogen weer feestvierend in. Een hele industrie is ontstaan rond ons dagelijks eten en vooral rond de feestdagen weet men ons te vinden. We moeten dit doen. We mogen vooral dat andere niet doen en al helemaal niet eten! Met Klaas  moeten we veel zoet en krijgen dan lekkers en worden daarna geacht veel en het liefst te veel tot ons te nemen. Dan moet het vooral veel, duur en lekker. En wie wordt daar dan eigenlijk beter van? Ik niet en jij ook niet.

December Feestmaand. Ook de maand van cadeautjes al dan niet met een vlijtig geknutselde surprise eromheen met soms een gedicht dat tot nadenken moet stemmen: Sint heeft heel lang moeten denken wat hij jou nou eens zou schenken. Jij bent een dikke diabeet die veel te veel chocolade eet. Jij bent een reuze arme stakker. Hier heb jij de nieuwste  Sonja Bakker. Dat is dus de andere kant van de copieuze feestdis. Je wordt weer enorm met jezelf geconfronteerd. Met je gewicht. Met je voorliefde voor letters en chocola en chocoladeletters in het bijzonder.  Met tot slot het armzalige talent tot dichten van de mensen die je lief zijn.

December Feestmaand is ook een uitgelezen maand voor complottheorieën. Vanaf 1 januari verdwijnt de diëtiste uit het basispakket en in de maand ervoor wordt Nederland opgeroepen om tot algehele verhoging van de feestvreugde te komen door middel van Suikergoed en Marsepein. Dat kan toch niet toevallig zijn? Daar moet iets achter steken. Jawel, een complot! Sonja heeft dat al lang door en misschien zit Dr. Frank ook ergens op zolder zijn pen driftig in een inktpot te dopen want verkopen doen ze zeker in december, voor in de surprise of onder de boom.

December is een Feestmaand en dan vooral voor dieetgoeroes en grootgrutters. Eet, Feest en Geniet met mate en mocht je toverkracht nodig hebben om januari door te komen? Bedenk dan dat je met je gezonde verstand (als dat weer uit de oliebollennevel tevoorschijn komt op 1 januari 2012) echt het snelst op je streefgewicht zult komen.

Eerder gepubliceerd op valtaf.nl

liefs van caat carin van leeuwarden versie 2404