TV Dieet

op de TV sven-scheuermeier-versie2404.nl carin van leeuwarden

We moeten weer. Na het kerst bacchanaal, halen we op 1 januari allemaal de broekriem weer stevig aan. De een gaat verder op de al eerder ingeslagen weg, de ander meldt zich bij een afval site en weer een ander …tja, die gaat met de billen bloot ten overstaan van heel televisiekijkend Nederland.

Op 1 januari ben ik getuige, dankzij de VPRO,  van de ergernis van Maxim Hartman die zijn moeder neerzet als een vrouw die zich uit zelfmedelijden alleen maar kan volproppen. Ook van de strijd om werk van een fotomodel met maat 38 die niet aan de bak komt omdat ze, volgens de maatstaven die gelden in haar beroepsgroep te dik is!

Een week later gooit SBS6veel overgewicht mijn huiskamer binnen met De afvallers-XXL. Daarin 2 bekende gezichten: Jeroen en Angelique. Jeroen die in het VPRO programma nog had gezegd dat Angelique vroeger zo leuk was, ja verleden tijd, maar die bij SBS6 met een eigen BMI van 33,3 blijkt rond te lopen! Een stoet van overgewichtige mensen schrijdt over het scherm terwijl hun gewicht door Marlayne Sahupala met een van hysterie doordrenkt stemmetje de huiskamer wordt in geslingerd. ‘Oh, u weegt 120 kilo, had u dat verwacht?’ Terwijl de XXL-kandidaat haar tranen probeert te verdringen slingert Marlayne-ik-ben-zelf-11-kilo-afgevallen-hoor-dus-ik-weet-waar-ik-het-over-heb-Sahupela vervolgens het volgende schokkende gewicht de huiskamer in. Dr. Frank is ook van de partij, hoe kan het ook anders nu Sonja Bakker doorlopend met Rik Felderhof op reis is. Zijn tweede boek komt uit en er moet dus wat publiciteit gegenereerd worden.

Best gek om hem daar nu te zien zitten want vlak voor kerst zei hij over zijn eigen dieet: Als je wilt afvallen en er serieus werk van wilt maken, dan maakt de keuze eigenlijk niet zoveel uit. Als je het een tijd volhoudt leveren al die methoden ongeveer hetzelfde gewichtsverlies op. Je zult minder moeten gaan eten en ook anders. Betekent dit dat deze XXL kandidaten geen krant lezen? Er heerst namelijk een sfeer van totale adoratie voor deze man die hun van het overgewicht moet gaan redden. Een applaus voor Dr. Frank en zijn marketingteam!!! Wordt vervolgd in maart 2011.

RTL4 spant diezelfde week de kroon van de ellende, met het programma Help, mijn kind is te dik. Dit programma had eigenlijk Help, mijn ouders zijn zo dom, moeten heten. Het is tenenkrommend om te zien dat ouders dit hun kinderen aandoen om vervolgens op t.v. te jammeren dat die kinderen zo dik zijn. De kinderen om wie dit programma draait hebben ook nog eens een zusje of broertje dat ook al geen lichtgewicht is en de ouders zelf kunnen zelf naar SBS6 als XXL-er.

Er blijkt dus een overtreffende trap te bestaan. Bij SBS6 doen de volwassenen het zichzelf aan maar bij RTL4 komt er een onvervalst staaltje kindermishandeling van het scherm af spatten. Een snoepla voor een kind van 12? Een bal gehakt omdat hij anders zo zeurt en de klanten dat niet kunnen waarderen in de snackbar van pa? Uren gamen? Niet koken omdat de tijd ontbreekt?

Huh?

Een fysiotherapeute werpt zich op als obesitas coach voor de kinderen maar iemand  zou die ouders, met een zweep, beter een lesje kunnen leren. Weg met die snoepla! Niet meer in de snackbar komen! Ga eens koken voor je kinderen! Geef zelf eens het goede voorbeeld want ook bij jou moeder/vader gaat elk pondje door het mondje en dat is je aan te zien ook!!!

Zelf, inmiddels beduidend lichter, ben ik blij dat ik minstens 10 cm te kort kom als fotomodel, dat mijn zoon geen filmcamera heeft en dat ik mijn kinderen destijds gewoon NEE kon verkopen en vooral dat ik niet met mijn hoofd op t.v. wil/zal/ga.

In al deze programma’s was er slechts een persoon die een heel verstandige opmerking maakte. Hij was ooit tientallen kilo’s afgevallen bij de eerste versie van Afvallers XXL en Marlayne vroeg hem naar zijn dieet, want niets aangekomen sindsdien, waarop hij zei: ‘ik ben het dieet’.

Totale verwarring bij Marlayne en ik geef toe, ook ik moest er even over nadenken.

Waarop hij het langzaam nog een keer zei: Ik ben het die eet!

De advocaat van de dieetduivel zou zeggen: waarvan akte!

Wat betreft de vervolgafleveringen. Doe maar zong het al: er zit een knop op de t.v!

Eerder gepubliceerd op valtaf.nl

liefs van caat carin van leeuwarden versie 2404