Een SAS dag

SAS dag fab-lentz-253417-unsplash versie2404.nl carin van leeuwarden

Paris Hilton heeft een chihuahua als accessoire en zo ben ik ook jarenlang het perfecte accessoire geweest voor mijn vriendin Saskia. Zij had mij als handtasje want ik kleedde zo ongelooflijk lekker slank af. Saskia had het figuur waar ik alleen van kon dromen en ging perfect gekleed (tunieken? Saskia in tunieken? nee echt niet) en waar ik meestal noodgedwongen mijn mond dicht hield, want mond vol, weigerde Saskia hooghartig elk aangeboden koekje, patatje of stukje chocola want Saskia was in de Heere….Dr. Atkins en Dr. Frank of zo.

Bij Saskia werd ik vanzelf het prototype van het gezellige dikkerdje en grimlachte ik zelf nog het hardst om de grappen die over mij of mijn figuur gemaakt werden.

En plots had ik daar genoeg van.

Eigenlijk niet eens van Saskia maar meer van mezelf. Was het een midlife crisis? De menopauze? Geen idee. Maar ik besloot dat ik er genoeg van had om mezelf nog langer voor schut te (laten) zetten en dan vooral door Saskia. Ik had er ook genoeg van om me te blijven verschuilen achter mijn maat XXL (maat 50). Met Saskia had ik daar lange gesprekken over want ze was natuurlijk wel mijn beste vriendin en ik haar favoriete accessoire en dat verbroedert toch op de een of andere manier, denk dan aan Kain en Abel.

Ze ving me op als op de eerste dag van mijn zoveelste lijnpoging alle moed me al om 8.00 uur ’s ochtends in de schoenen zonk en toverde dan een reep uit haar tas, als troost. Zo’n vriendin was Saskia….. Saskia en ik. Een verschil van ruim 30 kilo en niet in mijn voordeel. Begin maart 2010 had Saskia Sonja Bakker uitgeroepen tot de Madonna van de Eierkoek. Met Sonja was het mogelijk kilo’s te verliezen in één week. Ik had op dat moment besloten dat 1 pond per week voor mij misschien wel beter zou zijn. Mijn dieet werd luchthartig onder het tapijt geschoffeld want MAAR 1 POND PER WEEK!!!!! Daar wilde Saskia niet eens serieus over praten want dat was geen dieet en aangezien ik toch geen serieus dieet ging volgen konden we net zo goed iets lekkers gaan eten, toch??

Op mijn eerste lijndag had Saskia niet zo’n trek in Sonja, en had ze een SAS-dag. Saskia bleek erg vaak SAS-dagen te hebben, maar zij kon het dan ook wel hebben. Het was dus mijn eerste lijndag en na mijn vriendelijke weigering om mee te gaan doen met de SAS-dag kwam plots het eerste haarscheurtje in onze gezamenlijke strijd tegen de kilo’s. Het vrolijke dikkerdje bliefde geen lekkers! Ik zag haar later vaker verbeten op selderijstengels kauwen als ik mezelf toestond om een boterham met witte chocoladepasta te eten en heel veel later zette ze haar tanden bijna in het tafelblad toen de ‘miezerige’ pondjes per week, kilo’s per maand werden. Dat deed duidelijk pijn bij Saskia.

Op een fantastische dag in juli vertelde ik haar dat ik 10 kilo was afgevallen en vroeg tussen neus en lippen door naar Sonja, Dr. Frank, Dr. Atkins of wie was het op dat moment, Dr. Bibber? Saskia deed er het zwijgen toe want dat ik nu positieve aandacht kreeg vanwege mijn gewichtsverlies bleek Saskia allerminst te bevallen. Het pondje per week (begin maart 2010) was op dat moment 20 kilo geworden en ik stoomde langzaam, maar zeker, op naar nog meer kilo’s. Op z’n tijd nam ik iets lekkers, maar geen eierkoek. Mijn kledingmaat slonk 3 maten en tijdens ons wekelijkse theekransje met gezamenlijke vriendinnen sloeg ik, als altijd heel vriendelijk, een stuk gebak af. Ik zag in mijn ooghoek Saskia een extra stuk nemen en verrips, zag ik het nou goed, om haar middel? Een randje spek? En verrips had Saskia echt een buikje! Toen ik haar met slankere ogen bekeek zag ik ook dat haar kont echt wel richting maat 42 ging.

Mijn gewicht is inmiddels bijna gelijkwaardig aan dat van Saskia. Ik lach nog steeds hard om grappen maar maak die niet meer over mezelf. Gisteren wees ik Saskia een leuke tuniek aan, een gebloemde, ‘zou je echt niet misstaan’ zei ik vilein. Ach moet kunnen, daar zijn we toch vriendinnen voor??

Ik heb mijn dieet inmiddels aangepast naar het goede voorbeeld van Saskia. Ook ik heb nu dagelijks een SAS dag. Dagelijks ja. Een Schijt aan Saskia dag!

Eerder gepubliceerd op valtaf.nl

liefs van caat carin van leeuwarden versie 2404