Gezelligheid en later spijt

gezellig marion-michele versie2404.nl carin van leeuwarden

Gezellig een vorkje mee prikken. Gezellig een wijntje voor de open haard. December Feestmaand, zoooo gezellig. Gezellig op verjaarsvisite. Gezellig naar een restaurant. Gezellig met het gezin een dagje uit.

Je bent toch niet ziek?

Er komt een dag dat al die gezelligheid er voor zorgt dat de broek niet meer zo soepel dicht gaat. Dat het maagzuur langer aanhoudt dan het hele diner duurde en dat de weegschaal cijfers gaat aangeven die niet meer zo gezellig zijn. Cijfers die op zekere dag permanent in je achterhoofd blijven rondzingen en waardoor alle gezelligheid wordt verwisseld voor de grauwe werkelijkheid die overgewicht is. Hoe meer gezelligheid in het leven, des te sneller blijkt dat diezelfde gezelligheid een prijs heeft. Gezellige mensen gaan zich bezigen met woorden als ‘doe niet zo ongezellig, neem nog een wijntje’ of ‘het is net zo gezellig, wil je echt niet nog een stukje taart’ of ‘je bent toch niet ziek, je mag jezelf best iets extra’s gunnen’ met als zeker gevolg dat je een dag later diep ongelukkig de weegschaal een stukje dieper onder de kast duwt en merkt dat je kledingkeuze verschuift van knoop- en ritssluitingen naar kleding met veel elastiek in de taille. Een taille die langzaam maar zeker verdwijnt onder een gezellig zwembandje.

Er komen momenten dat je met angst en beven naar die gezelligheid uitkijkt. Want de, voorheen gezellige, buurt BBQ is een poel van verderf gevuld met calorieën in sausjes en aan die slobberwijn wil je niet eens meer denken. De verjaardagsvisite is een bron van kwaadaardige koolhydraten en gezellige mensen die om de beurt verkondigen dat het toch wel heeeeel ongezellig is als je niet nog een handje chips, wokkels, toastjes of, daar is ie weer, het onvermijdelijke glaasje wijn tot je wil nemen. Gezelligheid kent geen tijd en gezelligheid houdt helaas ook vaak geen maat.

Breng gezelligheid dus weer terug naar waar deze thuishoort, in het contact tussen de mensen. Doe wat langzamer met het glaasje wijn maar neem er gerust een als je daar echt trek in hebt. Geniet van hetgeen je krijgt aangeboden en zet je sociale beste beentje voor als je vriendelijk, maar heel vastberaden bedankt voor een tweede portie van alles wat je krijgt aangeboden. Dan komt de essentie van wat gezelligheid ooit was weer terug.

Een gezellig samenzijn waar je geen schuldgevoel meer aan overhoudt. Of brandend maagzuur.

Laten we wel wezen, met al die extra kilo’s die al die vermeende gezelligheid uiteindelijk heeft opgeleverd worden we allemaal behoorlijk ongezellig. En willen we dat echt?

liefs van caat carin van leeuwarden versie 2404