introspectie

featured image introspectie thought-catalog-540114-unsplash versie2404.nl carin van leeuwarden

Introspectie is mij niet geheel vreemd als ik naar de 50 cm brede rij dieetboeken kijk die in mijn boekenkast staan. Ik weet bijvoorbeeld nog heel goed toen ik Sonja Bakker’s eerste dieetboek aanschafte. Kon me zelfs nog net bedwingen om bij de Bruna geen vreugdedansje te maken. Met Sonja Bakker zou ik vanzelf, vlug en zonder problemen slank worden. Alleen al bij de aanschaf van haar boek leek het wel of ik automatisch een kilo vet was verloren! Op de eerste dag van het Sonja Bakker dieet bleek dat het enige aangename van haar methode de Schijt aan Sonja-dagen waren. Ik was een fervent aanhanger van die dagen. Dat was namelijk beter vol te houden dan die eierkoeken-doctrine. Natuurlijk schafte ik ook het volgende deel van Sonja aan want ik zou uiteindelijk gewoon vanzelf, vlug en zonder problemen slank worden. Dat geloofde ik trouwens ook bij deel drie.

Elke keer als ik zo’n boek kocht, van Sonja of van een van haar collega’s, dan werd alleen mijn portemonnee lichter en ikzelf vanzelf zwaarder. Verloren kilo’s bij aanschaf van een dieetboek tellen namelijk niet mee op de weegschaal. In die 50 centimeter rij boeken prijkt ook het hele oeuvre van Dr. Atkins. Dankzij Dr. Atkins viel ik wel af. Ik herhaal dit maar even. Met het Dr. Atkins dieet viel ik wel af!!!! Ik wist zelfs mijn gewicht (min 20 kilo) op peil te houden maar toen kwam Sonja Bakker haar centimeters opeisen in mijn boekenkast. Want dan zou ik vanzelf, vlug en zonder problemen slank(er) worden, en met Dr. Atkins stond ik stil. Dat stilstaan eigenlijk stabiel en gezond was had ik niet in de gaten. Ik wilde niet stil maar vanzelf, vlug en zonder problemen!

Yvonne Lemmers heeft zich later ook een paar centimeter toegeëigend (vanzelf, vlug en zonder problemen) en staat naast Meijke van Herwijnen die weer naast de boeken van Ivan Wolffers staat. Nooit gelezen trouwens die boeken van Wolffers. Weer zo’n moment van ‘waarom heb ik die boeken eigenlijk gekocht’. Kris Verburgh. Amber Albarda? Ralph Moorman? Jon Gabriel? Zelfs het boek van Afvallen met Anne! Allemaal met dezelfde belofte van ‘vanzelf, vlug en zonder problemen’. En er staan nog een paar anderen vergeten dieetgoeroes te glimlachen met eurotekens in de ogen.

IN MIJN BOEKENKAST!!!!!

Het zijn dus 50 centimeter dromen over maat 36 en ook tastbare 50 centimeters van mislukkingen, falen en een kreunende weegschaal. Tot 26 november 2012 toen er simpelweg een dubbele rij nietjes in mijn maag werden gezet en ik vanzelf, vlug en zonder problemen slank werd.

Gelukkig is de papierbak wel bestand tegen 50 centimeter valse hoop. Nooit meer! Nooit meer! Het zusje van Doutzen Kroes had ik anders ook geloofd op haar mooie blauwe ogen.

liefs van caat carin van leeuwarden versie 2404