Mea maxima culpa

featured image mea culpa stas-svechnikov-31184-unsplash versie2404.nl carin van leeuwarden

Als u mij ziet lopen voel ik uw ogen echt wel in mijn rug branden. Het is ook niet niets wat ik allemaal meesjouw aan overgewicht en in deze barre,want dure,  tijden, denkt u ongetwijfeld dat al die hoge zorgkosten alleen aan mij te wijten zijn. Vroeger was ik trouwens net als u. Ik keek ook niet verder dan mijn neus lang was en ik geloofde ook klakkeloos alles wat ik las, hoorde of zag. Overgewicht leidt tot diabetes en ik ben te dik, dus eigen schuld dikke bult.

Maar zo simpel is het dus niet.

Wist u bijvoorbeeld dat de obesitas cijfers explosief zijn gestegen, vast wel. Maar dat het aantal mensen met diabetes niet diezelfde stijging laten zien, nee hè. Waarom zou u dat ook interesseren, nietwaar? U ziet alleen een te dikke mevrouw die het ook nog eens aandurft om zonder gene een patatje Voetboog te scoren. Ik geniet ervan en u ergert zich. En u ergert zich dan voornamelijk aan mij vanwege uw hoge zorgpremie. En dat u die hoge zorgpremie moet betalen komt door mij en al die andere overgewichtigen. Dat is wat u leest in de krant, hoort op de radio en ziet op t.v.

Dat in de ziekenhuisrekening die uw zorgverzekeraar ontvangt van uw orthopeed, u was nl. iets te hard naar beneden gesuisd op de skipiste de afgelopen kerstvakantie, ook een gedeelte zit om de verbouwing van de polikliniek te bekostigen zal u vast minder interesseren. Maar dat u mij een patatje ziet eten!!!!

Misschien ben ik wel dik geworden door het simpele feit dat ik op mijn 18e (en getooid met de titel Miss Noord Nederland) al last had van mijn diabetes. De wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit hoe het nu precies zit: word je nu dikker en krijgt je dan diabetes of krijg je diabetes en word je daardoor dikker? Men neigt steeds meer naar het laatste. Maar u weet meer dan alle wetenschappers en onderzoeker bij elkaar. Het blijft voor u een kwestie van eigen schuld dikke bult.

Een troost heb ik. Als ik u uw sigaretje zie opsteken in mijn rookvrije café weet ik dat mijn overgewicht mij in ieder geval beschermt tegen longkanker.

Eigen schuld, dikke bult nietwaar?

liefs van caat carin van leeuwarden versie 2404

Eerder gepubliceerd in Metro