Stop!!!

stop met lijnen versie2404.nl carin van leeuwarden

Lijnen of niet lijnen?

We hebben overgewicht, al dan niet denkbeeldig. Gaan vervolgens lijnen, al dan niet gezond. Vallen af, al dan niet snel. Gaan weer normaal eten, daar klopt niets van, als we eerder normaal hadden gegeten hadden we natuurlijk geen overgewicht gehad, al dan niet denkbeeldig. En vervolgens maken we kennis met het jojo-effect. Allemaal kennen we dit beruchte fenomeen. Niets werkt beter voor de broodnodige schop onder den bips dan het jojo-effect dat wil zeggen als je open staat voor de boodschap.

Wees eerlijk. In het begin van de afvalpoging ben je ongelooflijk happy met de dalende lijn. Je bent blij met 78 kilo, met 77 kilo, met 72 kilo en als je stopt met lijnen en weer normaal gaat eten word je niet meer blij van diezelfde getallen op de weegschaal omdat ze de andere kant op gaan. Vervolgens ga je weer op dieet en ben je weer ongelooflijk happy met de dalende lijn en weer blij met die 78 kilo, die 77 kilo en die 72 kilo. Je stopt weer om daarna met het jojo-effect om de oren te worden geslagen maar de boodschap heb je nog steeds niet door.

Er zijn mensen die dit tientallen jaren weten vol te houden. Vreugde en droefenis als de weegschaal dezelfde cijfers laat zien hoewel het er wel aan ligt aan welke kant van het traject je staat. Lijnen of niet lijnen? Dezelfde cijfers met een ander effect. Jojo-en is echter een volstrekt normale reactie van het lichaam en hoe je dit kan vermijden is simpel, doeltreffend en blijkbaar totaal niet interessant: ga niet op dieet. Inderdaad zo simpel is het.

Wie gaat lijnen wordt automatisch zwaarder bij het stoppen van het dieet en krijgt er ook nog eens gratis een schuldgevoel bij cadeau. Schuldig als je toch bezwijkt voor het wijntje, de borrelnootjes en soms zelfs voor een speculaasje en als de schuld eenmaal heeft toegeslagen dan denken we ‘what the heck’ en eten we vervolgens een zak chips leeg omdat nu toch alles is verpest.

Wat een ongezonde manier om een gezond gewicht te bereiken.

Dus stop met lijnen en verander langzaam maar zeker je levensstijl. Ga voeding eten in plaats van producten. Geniet van het leven en accepteer dat je gewicht soms iets meer en soms iets minder is, maar altijd binnen de norm als je stopt met het onzinnige uithongeren van je lijf. Binnen twee jaar wordt een jojo iets dat je bij Intertoys koopt en niet iets wat je je hele leven lang met je mee hoeft te zeulen als extra bagage.

Eerder gepubliceerd op valtaf.nl

liefs van caat carin van leeuwarden versie 2404