there is no spoon

featured image matrix versie2404.nl carin van leeuwarden

De persvoorstelling van The Matrix Reloaded was zwaar beveiligd. Bang voor illegale opnames werd er een heel scala aan maatregelen uit de brandkast getrokken om dat te voorkomen.

Na aanmelding werd ik getransformeerd tot nummer 47. Nummer vergeten? Dan geen toegang. Na het noemen van mijn nummer moest ik mijn jas afgeven en kreeg ik een nieuw nummer. Zonder dat nummer zou mijn jas vermoedelijk bij opbod verkocht worden. Als blijk van goed vertrouwen had de filmmaatschappij gewaarschuwd dat er ook een detectiepoortje zou staan om te controleren of ik misschien niet een camcorder op een intieme plek verstopt had. Die cameraatjes worden per slot van rekening ook steeds kleiner moeten ze gedacht hebben.

“Heb jij een lepel bij je” fluisterde iemand toen we in de rij stonden om de ultieme test te doorstaan. Het bleek dat iemand een oproep had gedaan tot journalistieke ongehoorzaamheid door lepels mee te nemen. Bij een krijsend poortje zou er dan Matrix-getrouw geroepen kunnen worden “There is no spoon”.

Een detectiepoortje bleek echter in geen velden of wegen te bekennen, wat op zich een teleurstelling is als je jezelf even Neo Anderson wilt voelen. Wel stonden we met z’n allen in de rij voor een soort fuik van twee kunstig geplaatste tafels waar elke journalist zich doorheen moest kronkelen. Maar niet eerder dan nadat de beveiliging in mijn tas het grote gevaar meende te ontdekken. De gedachte aan lepels werd vervangen door de gedachte aan een muizenval toen ik uitlegde dat mijn cd speler geen ingebouwde camera had. Het deed allemaal behoorlijk surrealistisch aan. Zeker toen ik thuis kwam en buurman gniffelend op het balkon aantrof. “Caat….ik ben ‘m aan het downloaden”. Op mijn verbaasde blik wees hij naar mijn persmap en grinnikte, “The Matrix Reloaded, ik heb ‘m al gevonden op het internet, heb je trek in thee”.

Wat later keek ik naar zijn beeldscherm, kreeg mijn thee en ik zei “There is no spoon”. De buurman keek me niet begrijpend aan, er zat wel degelijk een lepel in de thee maar ik heb het hem maar niet uitgelegd.

Deze column zou gepubliceerd worden in Filmscene